søndag 2. oktober 2011

Bresert LammestekLammestek er høstens beste søndagsmiddag og familie og venner samles rundt bordet med stor appetitt. Her er to gode favoritter. Steken gjør seg klar i ovn eller under lokk, mens du kan ta deg en tur. Det enkle er ofte det beste!

Dette trenger du:

1 stk Surret Lammestek
2 stk Løk i båter
3 stk Gulrøtter i biter
1 stk sellerirot i biter
200 gr Sopp
4 dl Hvitvin eller eplecider
Ca 2 dl Vann
1 stk Hel Hvitløk delt i to
1 stk Laurbærblad
Persille
600 gr Mandelpoteter


Slik gjør du det:

1.   Bruk en gryte eller stekepanne med lokk. Finn fram steketermometer og bestem deg for hvor lenge turen skal vare. Lang tur: Sett ovnen på 100 °C. kort tur: Sett ovnen på 160 °C.
2.   Ha i smør og brun steken gyllen på alle sider. Tilsett grønnsakene og surr noen minutter sammen med kjøttet. Ha i hvitvin eller cider og la det dampe litt før vannet tilsettes.
3.   Putt termometeret midt i steken, sett på lokk og sett gryten i ovnen.
4.   Når kjernetemperaturen er 65 – 70 °C tar du gryten ut av ovnen. Smak sjyen til med salt og pepper og dryss raust med persille før servering.
5.   Lag gjerne en potetstappe av mandelpotetene smaksatt med sennep og muskattnøtt.
Potetstappe: Kok potetene og hell av vannet. Mos dem grovt. Kok opp fløte eller melk (2 dl) med smøret og rør dette inn i potetmassen til en grov stappe. Smak til med salt og pepper. Smaksett gjerne med sennep og muskatnøtt.

1 kommentar:

  1. Jeg søker etter oppskrift på lammestek, men er fremdeles usikker. Kort tur? Lang tur? Jeg har vært på tur. Hvor lenge tar det før steika mi på ett kilo er ferdig? Når tid må jeg begynne? Gryte i ovnen? Eller gryte på komfyren? Surre? Eller bare steike i ovnen? Nei, dette var ikke til mye hjelp.

    SvarSlett